Rólam

Misik Mónika vagyok, népi kézművességgel foglalkozom.

Kilenc éves korom óta életemben meghatározó szerepet tölt be a népi kultúra, a népművészet. Volt tanárnőm, jelenlegi mentorom, Dr. Illés Károlyné, a Népművészet Mestere nagy hatással volt életemre, érdeklődési körömre. Az Ő jóvoltából ismerkedtem meg többféle kézműves szakággal,, szövéssel, agyagozással, hímzéssel, A textil az, ami a legközelebb állt hozzám. Az első könyvjelzőmet 10 évesen hímeztem. Idővel egyre több tájegység ornamentikáját, öltéstechnikáját sajátítottam el, és készítettem asztalterítőket, párna huzatokat, függönyöket. Általános iskolában és gimnáziumban rengeteg pályázaton értem el csoportos és egyéni kategóriában díjazást. A főiskolai éveim alatt is fontos maradt a kézművesség, de a hagyományos, népi forma helyett inkább a modern művészetek felé fordultam.

2005-ben nemzetiségi óvodapedagógusi diplomát szereztem és óvónőként kezdtem el dolgozni. A gyermekek szeretetteljes nevelése mellett egyre fontosabbnak éreztem a hagyományok átörökítését, továbbadását. 2014ben jött életembe a változás.

Morus Tamás

Művészeti területen végzett tanulmányaim:

2014-ben csatlakoztam a Békés Megyei Népművészeti Egyesülethez és még ebben az évben Népi játszóházi foglalkozásvezető vizsgát tettem a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.
2016-ban Népi kézműves (kézi- és gépihímző) szakképesítést szereztem a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Majd ugyanebben az évben végeztem el népi játék és kismesterség oktatója szakképesítést.

Békés Megyei Népművészeti Egyesületnél végzett munkám:

Rendszeresen tartok játszóházi foglalkozásokat gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Szívesen tartok előadásokat hímzés témakörben.
Battonyán, Gyulán és Kecskeméten felnőttképzés keretén belül hímzőszakköröket szervezésében és vezetésétben veszek részt.
BMNE által szervezett népművészeti kézműves táborban, már harmadik éve oktatóként veszek részt.