Békés megyei szűcshímzés

Szarvasi szűcshímzésel díszített párna

Kis párna – szarvasi szűcs mintával

Szarvasi ködmönről átvett szűcshímzés, újratervezett minta, amelyet Dr. Illés Károlyné, Népi Iparművész tervezett. Én pedig hetekig hímeztem. A párna 40*40cm, divatos, impozáns dísze a lakásnak .

Szarvasi szűcshímzés jellegzetességei

A szűcsök által készített ruhadarabok közül a legkedveltebbek és legdíszesebbek voltak a ködmönök. A különböző nemzetiségek más-más díszítést, hímzést kívántak a szűcsöktől. A szarvasi “kozsuch” jellegzetes magányt, zárkózottságot tükröző ruhadarab. Hófehér báránybőrre készítették, melyen a fekete tónusú hímzés hidegen emelkedett ki. A szarvasi hímzésben megtalálható továbbá a sötétzöld, a püspöklila, sötétkék és ritkán piros. Jellegzetes és egyben legnagyobb motívuma a rózsa. Ezek az aprólékos, igen finom művű bokorvirág kompozíciók beágazzák a ködmön hátközepet.

A párnán is ez az aprólékosság figyelhető meg. A mintát apró levélsorok adják, melyből bimbók, nagyobb rózsák hajladoznak ki. A hímzés színezése itt is sötét tónusú, uralkodó színe a fekete, de a mai divatnak megfelelően használtam a világosabb élénkebb színeket, melyek vidámságot, melegséget kölcsönöznek a párnának. Zsűrizett termék.

 

Similar Posts